Proactief sturen met Business Intelligence (BI) in de zorg
Big Data kan ongekend grote waarde bevatten voor elke zorgorganisatie.
Data en data intelligence leveren naast de cruciale informatie voor nieuwe behandelingen, ook het inzicht om de zorg goedkoper te maken. Vooruit kunnen kijken op basis van informatie uit je eigen systemen en daardoor kosteneffectief en met een hogere kwaliteit kunnen werken is het maximaal haalbare voor de bedrijfsondersteunende processen
Big Data is niet meer weg te denken uit onze zorginstellingen. Diverse technologieën zoals het scannen van goederen, track & trace, sensoren in pillen, alle data van diagnostiek en medicatie en uitkomsten van vragenlijsten en social media, et cetera genereren data aan de lopende band. Deze data noemen we Big Data omdat het om grote hoeveelheden (vaak ook ongestructureerde) gegevens gaat. Die enorme brij aan data overspoelt de systemen van alle organisaties in de gezondheidszorg, maar ergens voelt u aan dat u er iets mee moet en vraagt zich onder andere af:
- Hoe krijg ik grip op de explosie van data (met data, governance)?
- Hoe ziet de doorontwikkeling van BI naar de 2e generatie er uit?
- Wat kan en moet mijn organisatie met Big Data? Hoe ziet een succesvol traject eruit?
- Welke nieuwe business modellen maken Big Data mogelijk?
- Kan mijn BI afdeling bepalen welke overzichten er uit mijn EPD moeten komen?
- Waar en hoe sla ik de data op? Welke tools zijn er beschikbaar voor Big Data?
- Welke vaardigheden hebben mijn professionals nodig?
- Hoe moet mijn organisatie omgaan met eventuele privacyvraagstukken?
Big Data kan ongekend grote waarde bevatten voor elke zorgorganisatie maar valt ook lastig te analyseren en toe te passen omdat de data vluchtig, complex en niet gestructureerd is. De Big Data consultants van Menzor kunnen u assisteren bij het verkrijgen van duidelijke antwoorden en een succesvolle implementatie voor uw organisatie verzorgen.
Wat doe je met al die data?
De grootste impact op de zorg hebben evenwel de data die beschikbaar komen. Al die gegevens uit sensoren, wearables, digitale gegevensuitwisseling en sociale media kunnen gebruikt worden om de zorg veel meer toe te spitsen op het individu. De (big) data die vrijkomen, zijn ten eerste fantastische input voor wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken, behandeling en preventie van ziektes en aandoeningen, maar ook om werkprocessen te ondersteunen en te verbeteren. Zowel dus aan de zijde van de zorg, als aan de zijde van bedrijfsvoering. Hierbij bieden de EPD en ERP systemen veel mogelijkheden voor data-analyse en voorspelbaarheid.
Menzor kan uw organisatie ondersteunen in de ontwikkeling van een data gedreven organisatie. Zowel vanuit een organisatorisch, procesmatig als inhoudelijk perspectief is Menzor de aangewezen partij. Hierbij worden bijvoorbeeld vragen beantwoord die betrekking hebben op de positie van BI in de organisatie. Centraal, decentraal of hybride? Of vragen met betrekking tot de processen, zoals hoe worden BI-verzoeken vanuit de organisatie geserviced? Ook heeft Menzor partnerships met partijen die complexe vraagstukken met betrekking tot predictive data-analyses op een ad hoc basis of meer structureel kan beantwoorden.